Part of the MLM Group

Scarth Road

The project involved the refurbishment and rear extension of a Victorian house. 

  • Project Cost £3 million
  • Architect Brybuild Ltd
  • Images Fluid Structures

Some of the structural challenges involved in the project were as follows:

  • Construction of a new basement, including two front light wells and rear external patio at basement level using contiguous piling along the sites in a very restricted area and with a very high water level. The basement houses a new cinema and play area with access to the external patio.
  • Internal pile design/placement to allow for the support of the spine walls now and the construction of the basement later.
  • Connection between the piles and the existing walls with steel needle beams.
  • Adding a rear extension in steel frame construction, with a 7m wide opening, required for the rear extensions folding/sliding doors.
  • The support and structure of the proposed and existing first floor walls.
  • The internal spine load bearing brick wall was replaced by steel columns that support a steel beam/frame at each floor level.
Piles as columns in ‘top down’ construction
View in basement looking up at ground floor structure
11 metre clear span roof structure
Proposed longitudinal section
Temporary stools supporting front bay
Harjaks used to transfer existing load onto new steel work
Steel needles through house on to capping beam
New permanent piled columns