Part of the MLM Group

Glass Extension, King Henry Road

This project involved the creation of a glass conservatory at the rear of an existing Victorian town house.

The client wanted the minimum of structure so a system was devised whereby glass beams supporting the roof could be connected to the supporting glass walls. By using this method glass fins were avoided and the internal space was free from infringement. The design of the connections involved significant research and testing.

 

istructee
Winner Institute of Structural Engineering ‘Engineering Excellence Award’, 2004
  • Project Cost Confidential
  • Architect Paul Archer Design
  • Images Fluid Structures / Paul Smoothy

Isometric View

1. Two sheets of 8mm thk toughened and heat soaked glass laminated together. Roof plate to be 2.40 x 4.20m long in one piece.
2. Glass beams consisting of 3No 10mm toughened & heat soaked glass sheets laminated together.
3. Two sheets of 12mm thk toughened & heat soaked glass laminated with clear resin inter layer.
4. Roof surface to be treated with Ritech “clear shield€.
5. Stainless steel T shaped support brackets with countersunk bolts.
6. Low level water pond.