Cast Aluminium Stair, Private House

The clients were refurbishing their house and wanted to introduce a new circulation stair between ground and mezzanine level.

The stair had to link the two floors which are approximately 3.5m apart. In order to minimise the weight it was decided to use aluminium strings to support the stained walnut treads. Consideration was given to a number of finishes for the aluminium including sand-blasting and glass beading. In the end it was agreed to polish the strings to enhance the contrast with the timber treads. In order to express the nature of the cast aluminium, care was given to the detailing of the connection between strings. Mock-ups were constructed in balsa and plaster and these were used to help in the casting process.

  • Project Cost Confidential
  • Architect Julian Arendt Architects
  • Images Paul Smoothy