Addenbrooke’s Hospital

Proposals involved providing an energy generation centre as part of a wider expansion of the Cambridge Biomedical Campus, located adjacent to the recently constructed Addenbrooke’s Hospital.

The hospital partnered with MITIE’s asset management team to develop the new energy centre. MITIE are to operate the facility for the first 25 years of use.
The structural scheme comprises of a clad steel frame enclosing an open space of 39m x 65m x 12m tall at the lowest point of the roof. Steel trusses are used to span across the width of the building, and form a skewed saw-toothed geometry at roof level. The steel frame incorporates louver panels and large roller shutter doors, and is to be clad using corrugated cement board panels (rotated to marry with the language of the saw-toothed roof). Proposals also incorporate the use of attenuation tanks and a swale in order to mimic the surface water run off condition of the current Greenfield site.

  • Project Cost £25 million
  • Architect Allies and Morrison
  • Images Fluid Structures / Allies and Morrison